Gratis afhalen in ruim 30 winkels
Gratis thuisbezorgd vanaf 50.- euro
Vandaag besteld binnen 1-3 dagen bezorgd*

Kat verantwoord
laten afvallen

Net zoals bij mensen krijgt overgewicht bij huisdieren steeds meer de overhand. Recent onderzoek toont aan dat in sommige gebieden tot wel 50% van alle huisdieren te zwaar is. Katten met overgewicht hebben een grotere kans op gezondheidsproblemen. Zij lopen de volgende risico’s: verkorting van de levensverwachting met twee jaar, slechte conditie en traagheid, hart- en longproblemen, verhoogde kans op blaasproblemen, verhoogde kans op suikerziekte, bot- en gewrichtsproblemen zoals artrose, extra narcose risico bij ingrepen. Dit wil je natuurlijk allemaal voorkomen! In dit artikel vertellen wij hoe je je kat verantwoord kan laten afvallen.

Help, mijn kat is te zwaar!

 

Jouw kat is toch echt te zwaar en het wordt tijd om te gaan afvallen. Hoe ga je dit aanpakken?

 

Zorg dat je geen crashdieet geeft aan jouw kat. Als een kat te snel afvalt is er een kans dat er leververvetting optreedt. De kans hierop is groter als jouw kat al 48 uur niet gegeten heeft of als hij minder dan 50-75 % van zijn dagelijkse calorieën eet over meerdere dagen. Bovendien krijgt je kat dan te weinig belangrijke voedingsstoffen binnen. Ook kan het lichaam van jouw kat dan in de spaarstand gaan, waardoor afvallen een onmogelijke opgave wordt. Daarom mag jouw kat maximaal 1 tot 2% van zijn huidige lichaamsgewicht per week afvallen. Dit moet je dus elke week opnieuw berekenen. Het wordt namelijk steeds iets minder. Het is dus belangrijk dat je wekelijks jouw kat weegt en bijhoudt/oplet hoeveel hij eet. Alleen dan weet je zeker of het niet te snel gaat en kun je het afvalproces goed monitoren.

 

Levensstijl van jouw kat aanpassen

 

De levensstijl van jouw kat zal moeten veranderen om verantwoord te kunnen afvallen. Geen geluier meer op de bank, maar bewegen!

 

Bijkomend voordeel hiervan is dat jouw kat energieker zal worden en meer spiermassa kweekt. Begin met samen spelen. Om het leuk te houden begin je met korte sessies van 2-3 minuten. De meeste zware katten hebben namelijk niet zo’n goede conditie. Die moet, net als bij mensen, voorzichtig weer opgebouwd worden. Als je merkt dat jouw kat wat afvalt, kun je de speelminuten gaan uitbreiden. Zorg voor voldoende klimmaterialen in huis. Klimmen en klauteren kost heel veel energie. Bevestig gewoon eens wat plankjes trapsgewijs aan de muur, of plaats een krabpaal met verschillende niveaus.

Spelen met eten zien we liever niet terug bij mensen, maar voor jouw kat is het een leuke manier om actief bezig te zijn.

 

De meeste katten vinden het dan ook fantastisch als je op de grond gaat zitten en brokjes van zijn maaltijd door de kamer verspreid. Eén voor één uiteraard. Een andere optie is de brokjes niet klant en klaar te geven in een schaaltje, maar in een voerbal of puzzel. Zo moet uw geliefde kat net wat meer moeite doen om aan zijn brokjes te komen. Het spelen met eten heeft twee voordelen. Jouw kat beweegt meer om aan zijn eten te komen en hij is langer bezig met zijn eten, waardoor hij eerder verzadigd is. Nog een leuke optie is het verstoppen van eten in huis, plekjes waar hij voor moet klimmen of moeite voor moet doen hebben de voorkeur. Vergeet alleen niet waar je het eten hebt verstopt.

De juiste voeding voor jouw kat

 

Eerder schreven wij al hoe belangrijk het is om jouw kat te wegen en te monitoren hoeveel hij eet. Het is daarom van groot belang om het voer af te wegen. Zo weet je heel zeker wat jij je kat hebt gegeven en weet je of je op de goede weg zit. Zo geef je niet te veel of te weinig.

 

Er zijn ook diverse merken kattenvoer in de handel speciaal om de te dikke kat te laten afvallen zoals deze van Prins. Om zeker te weten wat jouw kat nodig heeft is het handig om de achterkant van de voerzak te bekijken. Bepaal hoeveel brokjes jouw kat mag eten per dag. Weegt hij nu 7 kilo, maar hoort hij eigenlijk 5 kilo te wegen? Dan kijk je achter op de voerzak hoeveel brokjes je mag geven voor een kat van 5 kilo. Voor de meeste katten is het beter om eerst een tijd te voeren voor een gewicht van 6 kilo en als hij wat is afgevallen ga je door naar 5 kilo. Om zo de overgang naar minder voer te verkleinen. Besluit je toch voer te geven voor die 7 kilo? Dan ben je zijn vetcellen aan het voeren en wordt hij echt alleen maar dikker. Let op: de hoeveelheid brokjes die staat aangegeven op de zak is per dag en dus niet per maaltijd.

Het is beter om de dagelijkse hoeveelheid te verdelen over meerdere porties per dag.

 

In de natuur eet een kat ook niet alles in één keer, maar eet hij veel kleine porties. Let ook op met het geven van bijvoeding zoals snoepjes, snacks, kaas, brood of andere tafelresten. Geef deze liever gewoon niet. Als je jouw kat perse ergens voor wilt belonen, haal dan wat brokjes uit de dagelijkse portie en houd deze apart. Zo geef je nooit meer dan de bedoeling was.

Hoera, jouw kat is op zijn streefgewicht!

 

Maar hoe houd je jouw kat nu op zijn goede gewicht? Dit is meestal het moment waar het jojo-en begint.

 

Wanneer je gaat denken: u201cAch, een paar snoepjes kan heus wel en wegen, dat doen we ook niet meer.u201d Dit willen we natuurlijk voorkomen! Het is natuurlijk niet zo dat jouw kat nooit meer een snoepje mag, maar er moet balans zijn en blijven. Het spelen blijft naast de zorg voor de voeding erg belangrijk. Als je op dit moment bent aangekomen zijn er twee scenario’s mogelijk:

Scenario 1


Jouw kat is nu op zijn goede gewicht en hij valt op deze hoeveelheid voeding niet verder af. Dit is de ideale situatie! Je weet nu namelijk precies de hoeveelheid voeding die jouw kat nodig heeft om op gewicht te blijven. Blijf jouw kat wel regelmatig wegen. Iedere twee weken is hiervoor een goede maatstaaf.


 

Scenario 2


Jouw kat is nu op zijn goede gewicht, maar hij blijft verder afvallen. Dan wordt het tijd om toch een klein beetje voer bij te geven. Je wilt immers ook niet dat jouw kat te mager wordt! Wat je kunt doen is iedere twee weken 10% meer voeding gaan geven. Gaf je eerst 40 gram? Dan geef je de komende twee weken 44 gram. Na die twee weken weeg je jouw kat opnieuw. Is hij verder afgevallen dan verhoog je de voeding weer met 10%. Dit doe je net zolang totdat jouw kat weer een klein beetje aankomt naar het gewicht waar hij moet zijn.


 

Dieetvoer voor de kat haal je bij Dierspecialist


Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Kom bij ons langs in de winkel voor goed advies. Ook online kan je je vraag stellen, onze Dierspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag!

Gerelateerd advies